Update: 6 december 2012

In de periode tot kerst is er een waar dorp aan het ontstaan in de Vluchtkerk. De groep van mensen en organisaties die om de vluchtelingen heen staat heeft zich vrijwillig gecommitteerd om de komende weken te laten zien hoe menswaardige opvang er uit kan zien. Dat zal er de komende weken elke dag weer een stuk beter uit gaan zien, als we verwarmde vertrekken in de kerk gaan neerzetten.

Dat kunnen we niet alleen, en dus riepen we via internet de hulp in van onze netwerken. Dat heel Nederland zijn hart liet spreken toen wij daar om vroegen hebben we wel geweten. Van het buurmeisje dat een potje nagellak kwam brengen voor de dames, tot de busjes vol voedsel en kleding die elke avond uit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap komen aanrijden. Vanuit plaatsen als Spakenburg, Sneek, Papendrecht en Ridderkerk kwamen de hele dag nieuwe voorraden aan. Met dagelijkse benodigdheden, met kachels, met matrassen en dekens. Met een wasmachine, een droger, toiletten, met dixies een mobiele keuken.

Dit blijft de website waar we – steeds beter – de hulpvraag en het hulpaanbod blijven coordineren. We steken de website momenteel in een nieuw jasje. Intussen gebeurt hetzelfde met de kerk. De komende dagen zullen we het bouwplan, dat we hebben laten opstellen door deskundigen uit de wereld van bouw en architectuur, uitvoeren dat de brandveiligheid moet waarborgen en de warmte moet verhogen.

Om al die energie en menskracht in goede banen te leiden zijn er taakgroepen ingesteld. De coördinatoren zien elkaar geregeld om af te stemmen en houden meetings met hun eigen groep. Je kunt je per mail aan een van de groepen verbinden. We zoeken voor de komende maanden voornamelijk mensen die zorg kunnen dragen voor veiligheid, goed gastheerschap en evenementen in en rondom de Vluchtkerk.

HET VLUCHTKERK-TEAM

Dagelijks Bestuur:
Leila Galadi (lijn met groep vluchtelingen)
Wilfred van de Poll (lijn met groep praktische ondersteuning) 
Coördinatoren:
Maintenance / Building: Vincent Feith 
Medical and physical Care: Jasper Klapwijk
Political Action: Antonie Fountain
Finance: Matthias de Vries
Volunteers: Marlieke van der Sar
Daily Suplies: Annerike Hekman
Daily Opperations: Annelee te Pas
Events: Savannah Koolen en Karsten de Vreugd
Communication: Karel Smouter
Relatiebeheer (website,email,FB,Twitter): Inger van Nes
Contact:
Algemeen: devluchtkerk@gmail.com -> we sturen je bericht door naar desbetreffende coördinator.
Aanmelden als vrijwilliger: vrijwilligers.devluchtkerk@gmail.com
Aanmelden m.b.t. events: devluchtkerk.events@gmail.com

HET NIEUWE DEURBELEID 
Om de vluchtelingen rust te geven, is er voorlopig een deurbeleid ingesteld. Tussen 14 en 16 uur, en tussen 18 en 20 uur, is de kerk open voor bezoekers die met goederen en materialen voor de deur staan. Vrijwilligers blijven ook buiten die uren welkom.

DE POLITIEK
  • Al vanaf zondagavond, toen de vluchtelingen de kerk in trokken, was er sprake van een legale woonsituatie. Die situatie zullen we nu bekrachtigen, door – deo volente – morgenmiddag een verbruiksovereenkomst te tekenen met de eigenaar. We willen het hier nog eens zeggen: de eigenaar – die anoniem wil blijven – is de echte held van de Vluchtkerk ! Hij heeft fantastisch meegewerkt, om in korte tijd grote stappen te zetten om de ruimte te verwarmen en te beveiligen.
  • Donderdagmiddag (vandaag) staat de Vluchtkerk op de agenda van de gemeenteraad. In de commissie Algemene Zaken zal de Burgemeester zijn standpunt over de Vluchtkerk toelichten. Zijn assistent liet weten dat het waarschijnlijk een van de eerste agendapunten van de vergadering zal zijn.
  • De komende dagen zullen er (net als de vorige) veel lokale, regionale en landelijke politici van allerlei kleur een kijkje komen nemen. Kunt u zich aanmelden via antonie@stopthetraffik.nl ? Dan kunnen we tekst en uitleg bij ons initiatief geven.
Advertisements

Reactie:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: