Update & Opiniestuk NRC.Next

De spontaan georganiseerde opvang in De Vluchtkerk gaat door. Met de hulp van inmiddels honderden individuen en organisaties uit de buurt én uit het land. Vanuit acht taakgroepen werken tientallen betrokkenen bezield aan een leefbare, menswaardige opvang. Alleen al het coordineren van alle hulp die binnenkomt is een stevige taak.

Hoe dat gaat?  Zomaar wat voorbeelden:

Stichting Opwekking bracht een mobiele keuken en de lampen uit hun grote festivaltent. Een tapijthandelaar brengt 11.5000 m2 tapijt, voor in de grote zaal. Een electricien kwam gisteravond de electra verbeteren en uitbreiden. Er is voor vandaag een nieuwe CV-ketel besteld. Inmiddels is al ruim 7.000 euro aan giften binnengestroomd, waardoor we nú al kunnen gaan bouwen voor een warm, veilig verblijf. Vanmorgen op het programma: een rondgang door het gebouw met een architect en een adviseur die de (brand-)veiligheid waarborgt. Zij zullen het bouwplan in werking zetten en er op toezien dat dit niet alleen snel, maar ook veilig gebeurd. En toen ChristenUnie-kamerlid @joelvoordewind gisteravond langs kwam bracht hij ons direct in contact met twee aannemers, die hierin kunnen faciliteren.

Er is ook teleurstelling. De twee moties, gister in de kamer, zijn door Voordewind (ChristenUnie) hoofdelijk in stemming gebracht. Zie dit nieuwsbericht, inclusief foto´s en video van de petitie. Ze waren bedoeld om de overheid op te roepen voor opvang te zorgen, zoals burgers dat nu zélf doen. 39 van de 150 kamerleden stemden er mee in. Voordewind reageerde teleurgesteld op de website van zijn partij. Vooral de keuze van de PvdA viel tegen:´Nu de winter inzet, zullen de asielzoekers in Den Haag regen en kou moeten doorstaan, nu er geen goede opvang voor hen geregeld wordt. Ik roep gemeente Den Haag op om alternatieve opvang voor de asielzoekers te zoeken, zoals dit nu ook het geval is in de schuilkerk in Amsterdam.´

Deze stemming onderstreept voor de onuitzetbare asielzoekers in de Vluchtkerk de noodzaak om hun protest vol te houden. Zolang dat nodig is, organiseren we een uitvalsbasis voor dit protest. Waarom? Dat brachten we gisteren onder woorden in onderstaand opiniestuk, dat verscheen in Nrc.next:

Staat schuift verantwoordelijkheid vluchtelingen van zich af

Dit weekend zwierf er weer een groep vluchtelingen door de straten van dit land, zonder uitzicht op een menswaardige toekomst. Vrijdagochtend om 10 uur verwijderde de Amsterdamse politie meer dan 90 vluchtelingen uit een actiekamp in Osdorp. Zij hadden daar de afgelopen maanden hun tent opgeslagen om hun even heldere als onmogelijke positie te benadrukken: wij kunnen blijven noch vertrekken, dus zijn wij nu hier. Het gaat hier om onuitzetbare asielzoekers. Hun asielaanvraag in Nederland is afgewezen, maar in hun thuisland, zoals Somalië of Soedan, is het te gevaarlijk om terug te keren. In veel gevallen weigert hun thuisland ook om hen op te nemen. Asiel aanvragen in andere westerse landen is evenmin een optie: die sturen hun steevast terug naar Nederland.

Deze mensen zitten dus klem – en het enige wat de Nederlandse overheid kan bedenken, is hen op straat zetten. Het is een politiek van wegpoetsen: als je het probleem niet ziet, bestaat het niet. Zo worden deze mensen in de illegaliteit gedrukt, een leven als een schim, zonder papieren, kans op werk, of zelfs onderdak.

Het tentenkamp aan de Notweg in Osdorp werd ontruimd omdat de hygiëne er niet te handhaven zou zijn. Aan de vooravond van de ontruiming verklaarde burgemeester Van der Laan zich bereid om hen vijf weken nachtopvang te bieden, te midden van daklozen en junkies. Dat mag een symphatieke geste lijken – het was niet meer dan symptoombestrijding. Het echte probleem blijft onaangeroerd. De avond voor de ontruiming bezocht de burgemeester het kamp met een waarschuwing: maak gebruik van de noodopvang of weet je verzekerd van vreemdelingendetentie. Daarmee wist de gemeente zich van een schone taak ontdaan: het openbare orde probleem is opgeheven.

Maar voor de vluchtelingen is er nog steeds niets opgelost. De groep uit Osdorp legt zich daar niet bij neer en heeft besloten samen te blijven, hun protestactie voort te zetten en zich niet te laten versplinteren. Alleen zo kunnen zij hun voornaamste doel bereiken: zichtbaarheid. Zondagmiddag hebben wij, een brede groep van betrokken burgers en maatschappelijke organisaties, daarom een leegstaande kerk in Amsterdam-West voor ze bezet. De Jozefkerk in Bos en Lommer deed al lang niet meer dienst als kerk. De afgelopen tien jaar was er een klimhal in. Sinds mei stond het leeg. Met onze bezetting krijgt het gebouw weer de functie die een kerk moet hebben: bescherming bieden, opkomen voor de verdrukten in de samenleving. Bijzonder is dat de eigenaar van het gebouw zich inmiddels solidair met de vluchtelingen heeft verklaard: hij doet geen aangifte en heeft de groep toegezegd er de hele winter te kunnen blijven.

Is het probleem daarmee de wereld uit? Nee, want ook dit is maar een tijdelijke plek. En de structurele lacunes in de Nederlandse wetgeving zijn nog steeds niet verdwenen. De vluchtelingen doen een beroep op de samenleving: zoek een duurzame, rechtvaardige oplossing voor onze situatie. Geef ons onderdak; een kans op een menswaardig bestaan.

Den Haag is nu aan zet. Vandaag buigt de Tweede Kamer zich over de kwestie, naar aanleiding van een motie ingediend door Joël Voordewind van de ChristenUnie. Vanuit de Vluchtkerk en het tentenkamp in Den Haag – mits daar een vergunning vergeven is – staan wij vandaag op het plein van de Tweede Kamer om een petitie te overhandigen aan Kamerleden, met name de woordvoerders asiel van de verschillende partijen. De oplossing die wij voor ogen hebben: een langdurige, beschaafde opvang voor deze vluchtelingen, net zolang totdat hun thuisland weer veilig is of bereid is om mee te werken aan hun terugkomst. Want de straat is nóóit een oplossing. En vanuit de straat vind je die ook niet.

Wij roepen onze volksvertegenwoordigers op gehoor te geven aan de oproep van deze vluchtelingen. Het is onacceptabel dat de overheid onder invloed van een Haagse law and order mentaliteit liever mensen verder de illegaliteit indrukt dan een humane opvang te bieden. Evenzeer is het onacceptabel dat een hele bevolking medeplichtig wordt gemaakt aan een schandalig ontmoedigingsbeleid.

Wij vinden het een schande dat men over een kwetsbare groep mensen alleen maar spreekt in termen van criminalisering en egoïsme. Dankzij hun moedige verzet confronteren deze vluchtelingen ons hiermee. Burgemeester Van der Laan stelt dat het niet aan de stad Amsterdam is om alle problemen van de wereld op te lossen. Wij stellen: nog veel minder is het aan particuliere initiatieven om basale menselijke zorg op zich te nemen. Deze mensen verdienen meer dan de toevallige barmhartigheid van individuele burgers die zich hun lot aantrekken. Ze hebben domweg recht op een goede behandeling. De vluchtelingen wensen niet meer dan een erkenning van hun aanwezigheid en de handeling die daarop dient te volgen. Het is allereerst aan de Tweede Kamer om aan die oproep gehoor te geven.

Namens de Vluchtkerk in Amsterdam-West
Merijn Oudenampsen is socioloog en politicoloog
Matthijs Ponte is dichter en filosoof
Karel Smouter en Inger van Nes werken bij de Protestantse Diaconie Amsterdam
Ernst van den Hemel is filosoof en letterkundige

http://www.devluchtkerk.nl

Advertisements

3 comments

 1. Anna Kloos · · Reply

  Houdt goede moed! De Pauluskerk in R’dam, de Jozefkerk in A’dam, de ……in Utrecht, de …..in Groningen enz. Dit is de tijd dat de kerk zijn gezicht laat zien. Wat is een kerk, een gelovige gemeenschap anders dan opkomen voor de vluchteling, de zwakke, de arme. Ik ben blij met dit begin Anna Kloos

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Op 5 dec. 2012 om 06:51 heeft De Vluchtkerk het volgende geschreven:

  > >

 2. Het kerstverhaal vanuit Jozef. Ter bemoediging voor @DeVluchtkerk in de Sint Joseph Kerk. Zoals Jozef: Dromen, geloven, doen! http://robertmazier.wordpress.com/2012/12/05/kerstverhaal-in-de-sint-joseph/

 3. Mijn boek Cel is af! Het is een thriller/roman en gaat over ‘illegaal in Nederland en vrouwenhandel als hoofdthema’s. Het is confronterend en schokkend tegelijk. Het gaat binnenkort de wereld in. Ik denk iedere dag aan jullie and will never forget you all, even if the world exploded!

Reactie:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: