De Vluchtkerk is geopend

Image

DIT IS ONS VERHAAL…

 • Vrijdagavond 30 november stonden overal in de stad groepjes vluchtelingen op straat.  Amsterdammers uit alle lagen van de bevolking organiseerden in het voorbije weekend spontane opvang voor de asielzoekers. Intussen werd door een team  gezocht naar een nieuwe uitvalsbasis voor het protest. Inmiddels is deze gevonden. Het Studenten Kraak Spreekuur, deel van de Amsterdamse kraakbeweging, heeft zondagmiddag 2 december de Sint Josephkerk in Amsterdam-West humanitair bezet.
 • Deze kerk, gewijd aan de heilige Sint Joseph – beschermheilige van de huisgezinnen – staat leeg. Eerder werd het gebruikt door een klimvereniging, waardoor er douches en sanitair aanwezig zijn. De vluchtelingen kozen voor deze optie omdat ze alleen door zo lang bij elkaar te blijven er voor kunnen zorgen voor maximale aandacht voor hun zaak. Namelijk: menswaardige opvang en een oplossing voor het probleem van onuitzetbare asielzoekers.
 • ´s Avonds kwam de eigenaar van de kerk – een Amsterdamse projectontwikkelaar – langs. Hij besloot geen aangifte te doen en mee te werken aan het opstellen van een gebruikersovereenkomst voor de komende wintermaanden.
 •  Een coalitie van kerken, burgers en organisaties besloot diezelfde avond – in vergadering – voorlopig om de vluchtelingen heen te gaan staan. Het doel: hen helpen zelf een veilige uitvalsbasis te organiseren om dit thema op de agenda van beleidsmakers te houden.
 • Langs deze weg verspreiden we persberichten, updates en filmpjes. Ook delen we praktische manieren om te helpen. Er is een brede groep Amsterdammers die de vluchtelingen ondersteunen in hun strijd om zichtbaar te blijven. Maar. die groep kan altijd breder. De vluchtkerk is open voor iedereen van goede wil die ons doel deelt: opvang, zodat het protest van de vluchtelingen voortduurt. U kunt zich melden bij de ingang (Erik de Roodestraat 14-16), of via devluchtkerk@gmail.com.
Advertisements

13 comments

 1. Niet alleen amsterdammers hoor!;-)

 2. What kind of things do you need? Furniture? Clothing? Are there children there? I have some babybottles and – clothes.

 3. Betalen jullie dan ook verder alle kosten van deze mensen? Fijn! Dat is dan geregeld!

 4. […] naar her gestuurd. Ook hun wereld staat op z’n kop. En ja, ook hun verhaal wordt verteld. Hier. En hier en hier. En hier. En hier […]

 5. Positief initiatie, ik hoop dat er een definitieve oplossing voor hen komt. Mijn complimenten voor iedereen die steun en praktische hulp biedt! “Wat je aan de minste van mijn broeders hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan”, zegt Jezus.
  Gods zegen! Alma

  1. Amen!!

 6. Wat ik mis in “Dit is ons verhaal…”, is het verhaal van de vluchtelingen. Als ik wat meer zou weten over waar ze vandaan komen en vooral waarom ze niet terug zouden kunnen, zou ik misschien ook wat meer begrip kunnen opbrengen voor deze actie.

 7. […] vluchtelingen hun actie. Krakers bezetten de sinds mei leegstaande Jozefkerk en doopten die om tot “vluchtkerk”. Zo snel mogelijk probeerden ze de kerk bewoonbaar te maken voor een groep van zo’n tachtig […]

 8. Hulde aan de SKSU krakers die dit zo snel en flex gedaan hebben! En aan alle omringende organisaties en individuen die zich keihard inzetten. Ontroerend.,,

 9. Zo zie je maar weer… De herbesteming van kerkgebouwen hoeft niet zo’n probleem te zijn!

 10. Woon al jaren in Noordwijk Zh., maar ben in mijn hart altijd Amsterdammer gebleven. (Eens `n Mokummer, altijd `n Mokummer) en ook toevallig nog Joseph als voornaam hebbend, kan ik niet anders doen, dan jullie actie vooral geestelijk steunen. FANTASTISCH wat jullie doen. Amsterdam waard.
  En dan die kerstviering, waarvan de Volkskrant zo`n prachtig verslag van deed. De tranen kwamen spontaan uit mijn ogen. BEDANKT jullie, die dit allemaal zo goed en zonder toeters en bellen voor elkaar gekregen hebben. Nogmaals bedankt. Jullie hebben Kerst weer zin gegeven; ook de mijne.

 11. […] Onlangs schreef ik over de ontruiming van het Tentenkamp Notweg Amsterdam Osdorp waar uitgeprocedeerde asielzoekers protesteerden tegen hun door de Nederlandse Staat opgelegde uitzichtloze en inhumane situatie Inmiddels hebben de Notweg vluchtelingen voor de winter  onderdak gekregen in de Jozefkerk [de Vluchtkerk] […]

Reactie:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: